Davis CivilSolutions, ra

August 1, 2022

Plan Holders

Parking Lot Improvements
Countywide Paving Projects

Buncombe County, North Carolina
RE: Addendum No. 3 to Contract Bid Documents
To Plan Holders:

Contractors submitting bid proposals for the above-named project shall take note of the
following changes, additions, deletions, clarifications, etc. in the Contract Bid Documents, which
shall become part of and have precedence over items contrarily shown or described in the Contract
Bid Documents. All such shall be taken into consideration and be included in the Contractot’s Bid
Proposal.

Plan holders shall acknowledge receipt of this and all Addenda by listing the
Addendum Numbers with the Bid Proposal. If every Addendum is not listed, the Bid Proposal

will be considered incomplete.

Plan holders wishing to submit bids should acknowledge receipt of Addendum No.1.

Sincerely,

GARY LY. DAVIS, P.E.

attachments

Engineering/Planning e Site/Infrastructure
135-A Chatlotte Highway e Asheville, North Carolina 28803 e 828.299.9449 PH
info@cvlsol.com EMAIL




DAVIS CIVILSOLUTIONS, P.A.

Addendum No. 3
Issued August 1, 2022

Parking Lot Improvements
Countywide Paving Projects

Buncombe County, North Carolina

Contractors submitting bid proposals for the above-named project shall take note of the following
changes, additions, deletions, clarifications, etc. in the Contract Documents, which shall become
part of and have precedence over items contrarily shown or described in the Contract Documents.
All such shall be taken into consideration and be included in the Contractor’s Bid Proposal.

Item AD3-1:
Question: “Is there liquidated damages on this project?”
Response: There are no liquidated damages.

Item AD3-2:

Question: “If the work is not completed this calendar year, and has to be completed in 2023, will that be a
problem?”

Answer: Work not completed in 2022 will be rescheduled. Any work remaining at that time will be
rescheduled until next year. Adjustments In unit prices or rebidding remaining work will be determined at
that time.

ltem AD3-3:
Question: “Are there any time restrictions we should be aware of?”
Response: Time restrictions are indicated in Contract Specifications Section 10 0100, 3.1, C5.

Item AD3-4:
Question: “Can all work be done during regular business hours?”
Response: See previous response.

ltem AD3-5:
Question: “Can work be performed on weekends?”
Response: See previous response.

Item AD3-6:

Question: “If the existing asphalt is 2” or less and ABC stone base is exposed after the asphalt is
removed, where do we need to factor in grading and stone prep? | did not see a line item for this?
Response: Grading and stone prep is required for all sites once asphalt is removed. Milling shall be 2
regardless of depth of asphalt. Additional milling on parking lots within the City of Asheville will be
decided on a case by case situation.

Item AD3-7:

Question: “If the existing asphalt is greater than 2”, are still we just milling down a depth of 2”7
Response: Milling is 2" in depth. If the remaining asphalt requires removal, a price for additional milling
will be prorated based on the 2” milling price.

Item AD3-8:

Question: “If quantities are eliminated from original bid, will contractor have the opportunity to revise
pricing?

Response: Final quantities will be paid for at the Contract Unit Bid Price.
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DAVIS CIVILSOLUTIONS, P.A.

ltem AD3-9:

Question: “If price per liquid ton is listed at the bottom of the bid, are we being paid by the liquid ton? As
the bid sheet reads, we are being paid by the SF for asphalt?

Response: Asphalt pavement will be paid for by the square foot as indicated in the Bid Documents. If the
NCDOT liquid asphalt per ton price changes, a corresponding change in the square foot price of installed
asphalt will be adjusted based on supporting calculations.

Item AD3-10:
Question: “Do we need to bid using mixes SF9.5B or S9.5C? These are two different mix designs.
Response: S9.5C is the appropriate mix.

Item AD3-11:

Question: “Will there be a change order allowed if quantity used exceed quantities listed on bid form?
Response: The Contractor will be paid at unit bid prices for the actual number of units incorporated into
the final work of the project based on final measurements of the completed work.

ltem AD3-12:

Question: “Who will be responsible for deciding if undercut is required? Will there be an inspector on site
while work is taking place? Does the county have an in house inspector/ engineer or will this be done
through a separate entity?

Response: The County/Engineer will decide where undercut is necessary based on the proof-rolling by
the Contractor. The Contractor shall coordinate the schedule with the County/Engineer allowing sufficient
time to schedule inspections.

Item AD3-13:

Question: “For the undercut line items, have these areas been marked and identified? How was the SF
calculated per parking lot?

Response: The square footage is an estimate. Actual quantities will be field measured after proof-rolling
and undercut.

Item AD3-14:

Question: “Will there be compaction and density testing on soft areas and asphalt?

Response: The County/Engineer will employ a testing agency as necessary and pay for all testing per
Contract Specifications Section 32 1350, 3.14. The Contractor shall note paragraph B of that Section
regarding failing tests.

Item AD3-15:
Question: “Do we need to factor in testing costs?
Response: See previous response.

ltem AD3-16:
Question: “Does striping require (1) or (2) coats?
Response: Refer to Contract Specifications Section 32 1725, 3.2, C.

ltem AD3-17:
Question: “Can we quote standard ABC stone as opposed to CABC ?
Response: Standard ABC is acceptable.

Item AD3-18:
Question: “Who is responsible for utility location prior to work being started?
Response: Contract Specifications Section NCOC is part of the Contractor’s responsibility.

ltem AD3-19:

Question: “Is the billing/Invoicing based on quantities listed on bid form or actual field measurements
upon completion?

Response: Invoicing will be based on actual field measurements of completed and accepted Work.
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ltem AD3-20:

Question: “Is erosion control required on this project? There was not a line item listed, but specifications
listed on D1

Response: Note 2 on all drawings addresses silt fence. Contract Specifications Section 10 0100, 3.1, F
addresses erosion and dust control by the Contractor.

Item AD3-21:

Question: “Have core samples been cut/ verified on each parking lot by the engineer?
Response: Core samples have not been cut. The Contractor shall be allowed to make his own
preliminary testing as necessary.

ltem AD3-22:

Question: “Does scope of work only pertain to areas that are “hashed/ Marked” on civil plans?
Response: The areas of Work are generally indicated by the hashed marks. Note that quantities and
extent of Work may be adjusted due to site conditions as determined by the Owner.

ltem AD3-23:

Question: “Can you identify what the line item means by “CABC leveling course after milling”? If the
existing asphalt is greater than 2", how will we put stone down if there is still an asphalt base?

Response: See response to AD3-7 above. If there is no additional milling, no leveling course is required.

Permits/ Inspection

ltem AD3-24:

Question: “Is the contractor responsible for pulling permits?

Response: See Addendum 1, Item 5c. The Contractor shall be responsible for pulling all permits, if any.

ltem AD3-25:

Question: “If contractor is responsible for pulling permits, is there a line item for cost?

Response: The Contractor is responsible for the cost of all permits per General Conditions of the Contract
Article 10.

ltem AD3-26:

Question: “If permits are pulled, who is responsible for approving and signing off on work being done?
The engineer?/County?/ or permitting/inspection department? We just need to know which party will be
approving and signing off on the work.

Response: The County and Engineer will have final approval.

ltem AD3-27:

Question: “Since the parking lots are existing with curbing elevations , etc, who is responsible for any
potential areas that are not currently ADA compliant and do not pass the county inspection once work has
been completed? The scope of work we are being asked to bid will not allow for adjusting grades,
elevations, etc?

Response: There are no ADA requirements for repaving the lots.

Sign on 50 APAC Drive A (line Item 11)

Item AD3-28:

Question: “How is the signage currently installed? Is there concrete footers, etc?

Response: There are no existing drawings for the sign. It is assumed that the footings and the posts
(concrete columns) are interconnected with rebar and the sign is one unit. It is assumed that there is a
concrete footing. If the sign is not a singular unit, a field decision will be made as to whether or not the
sign can be moved in multiple pieces. If multiple pieces requiring reconnection, County staff will
undertake the reconnection after movement of the sign to the opposite side.

Item AD3-29:

Question: “Since plans and specs are not provided on how the sign was originally installed? How does
the county/ engineer suggest the sign be moved?

Response: The County/Engineer does not specify the means and methods for removal only that the
intent is to remove the sign as a single complete unit. The Contractor shall excavate around the sign to

Parking Lot Improvements ADDENDUM No. 3
Countywide Projects



DAVIS CIVILSOLUTIONS, P.A.

determine the footing presence and dimensions. Depending on the existing construction, alternate
methods may be required, and pricing shall be revised, if required.

ltem AD3-30:

Question: “Given the sign is an older structure with rock, whom is responsible if the sign gets damaged
while attempting to move? If for instance say, there was a pre-existing crack or issue with the
foundation?

Response: Should the sign be damaged through no fault of the Contractor after CAREFULL excavation
and attempted removal, the County will then decide how the sign will be reinstalled and who will reinstall
it.

Iltem AD3-31:

Question: “Where is the sign being relocated to?

Response: The sign will be relocated to the east side of the new turning lane at the entrance to APAC
Drive, directly across from the existing.

Item AD3-32:

Question: “What are the specifications on reinstalling the sign?

Response: Reinstallation will be dependent on the removal. If the sign is removed as a single unit,
undamaged, then the area for installation shall be excavated, leveled, and the sign reinstalled under
County supervision, in a like manner as existing. A 6” minimum stone base shall be installed for leveling
the subgrade for placement of the sign.

Item AD3-33:

Question: “what are the dimensions where we are widening the turn lane? And what specs are going
back in?

Response: The turning lane is10’ wide x 75’ long, The taper is 10’ long, tapering from 10’ wide at the
upper end to 0’ at the lower end. The structural section is 8" compacted ABC, 2" S9.5C.

End of Addendum No.3
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